Vrouwen kijken

VROUWEN KIJKEN. HET FEMINISTISCHE BELEID
VAN MUSEUMDIRECTEUR JOSINE DE BRUYN KOPS

Vrouwen kijken is een essay in boekvorm over mijn bijzondere moeder, kunsthistorica Josine de Bruyn Kops, die van 1976-1986 directeur was van Museum Gouda (toen: Catharina Gasthuis).

Josine was vooruitstrevend en feministisch, en heeft tijdens haar directeurschap veel betekend voor vrouwelijke kunstenaars in Gouda en daarbuiten. Samen met o.a. Liesbeth Brandt Corstius richtte ze de Stichting Vrouwen in de Beeldende Kunst op. Ze is opgenomen in het Vrouwenlexicon en in de canon van de stad Gouda.

Dit essay in boekvorm is mijn persoonlijke onderzoek naar haar directeurschap en haar kijk op feminisme en kunst. Het is ook een eerbetoon aan mijn moeder, een boekje dat er moest komen!

De presentatie vond plaats op 20 oktober 2022 in Museum Gouda. (hier een impressie van de presentatie en de tekst van mijn voordracht). Ook werd een mooi portret van mijn moeder onthuld, gemaakt en aan het museum geschonken door kunstenaar Neel Korteweg.

Het boek is voorzien van een Engelse vertaling door Willem Groenewegen, en twee gedichten door Anne Vollaard en Anne Büdgen.

Vrouwen kijken kost € 12,50 (excl. eventuele verzendkosten). Het is te koop in de museumwinkel van Museum Gouda, en in galerie Kunst Kan in Amsterdam. Het is ook via mij te bestellen.

Josine de Bruyn Kops. Foto: Martin Droog / GC / AD
Liesbeth Brandt Corstius ontvangt het eerste examplaar – juli 2022